Linkovi

21. listopada


21. listopada
21. listopada

1969. - umro Jack Kerouac

Dvadesetprvog listopada 1969. umro je Jack Kerouac, čija je knjiga “On the Road”, "Na cesti", definirala buntovničku Beat generaciju, 1950-ih godina prošlog stoljeća. Bilo mu je samo 47 godina, no zdravlje mu je bilo ozbiljno narušeno pijančenjem.

Rođen je kao Jean Louis Kerouac, u saveznoj državi New York, a roditelji su mu bili imigranti iz francuskog govornog područja Kanade. U domu je govorio francuski, a englski jezik nije počeo učiti do šeste godine. Dobio je stipendiju da igra američki nogomet na sveučilištu Columbia u New Yorku, no ozljeđen je već na prvoj godini studija. Nakon što je odlučio prekinuti studij, Jack je upoznao ljude koji će kasnije imati velikog utjecaja na njegovo pisanje. Jedno je vrijeme živio sa svojim roditeljima na Manhattanu, no počeo je eksperimentirati sa drogama i alkoholom, i 40-ih godina prošlog stoljeća počeo je lutati Sjedinjenim Državama.

Kerouac je nastavio pisati dok je lutao od jednog posla do drugog. 1950, njegova je prva knjiga prilično loše primljena. No, knjiga “Na cesti”, napisana 1951, i tisakana šest godina kasnije, postala je uradak koji je definirao cijelu generaciju. Opisivala je potragu Kaouaca i njegovog prijatelja Neala Cassadyja za smislom života, te njihova iskustva s ljudima, glazbnom i drogama. Za njegovu se prozu često kaže da imitira ritam jazza.

Knjiga “Na cesti” uskoro je postala manifest Bitničke generacije, koju su pretežno činili mladi ljudi koji su odrasli pod prijetnjom nuklearnog rata. Odbijali su ono što su smatrali komformističkim, i vrijednosti srednje klase koje su gajili njihovi roditelji, kao i opsjednutost društva skupljanjem materijalnog bogatstva.

Nakon što je odjednom proglašen velikim piscem, Jack se pokušavao nositi sa svojim novim statusom zvijezde nakon tolikih godina odbijanja u literarnim krugovima. Pokušavao je ispuniti očekivanja postavljena u knjizi “Na cesti”, što ga je dovelo do alkoholizma. Nastavio je pisati, ali se vratio u New York, kako bi se brinuo o svojoj bolesnoj majci. Usljed kritika njegovog pisanja, počeo je piti još više, te mu se zdravlje znatno pogoršalo pred smrt.

2005. godine, časopis Time proglasio je “Na cesti”, jednom od 100 najboljih knjiga na engleskom jeziku od 1925. Veliki dio njegova opusa nedavno je ponovno tiskan, te ga se proučava kao odraz jedne čitave generacije.

XS
SM
MD
LG