Linkovi

20. listopada


Nozolile Zintoyinto has been a sangoma, or traditional healer, at Bulungula for six decades (VOA/Taylor)
Nozolile Zintoyinto has been a sangoma, or traditional healer, at Bulungula for six decades (VOA/Taylor)

1944. - general Douglas MacArthur vratio se na Phillipine, i porazio japansku vojsku

Dvadesetog listopada 1944. general amerčike vojske, Douglas MacArthur vratio se na fillipinsko otočje, koje je okupirao Japan, ispunivši tako obećanje dano 1942. godine. Premda je inicijalni američki napad na filipinski otok Leyte još uvijek trajao, general MacArthur svoj je povratak objavio u radijskoj poruci s ratnog broda, koja je prenesena stanovnicima otoka. Potom je stigao do obale, i pristao.

U veljači 1942. godine, generalov odlazak bio je znatno manje uzbudljiv – predsjednik Franklin Roosevelt naredio mu je da se povuče iz utvrde Corregidor u zaljevu Manila, za vrijeme japanske invazije na Philipine.

Nakon opasnog putovanja u Australiju, general MacArthur je objavio – Uspio sam izaći, ali ću se vratiti.

Carlos Romulo, koji će kasnije postati prvi filipinski ambasador u Ujedinjenim narodima, i prvi ministar vanjskih poslova, bio je uz generala MacArthura kada se ovaj iskrcao na otoku. Gospodin Romulo ovako se prisjeća tog dana.

"Kada smo se iskrcali na obali, on se rukovao sa mnom i rekao mi, “Carlos, stigao si kući”. Ta riječ, “kući”, oduševila me. Ja sam bio beskućnik tri i pol godine, i sada sam se vratio kući. Razlog tome bio je što Amerikanci nisu iznevjerili moj narod, i što je general MacArthur održao svje obećanje i vratio se", rekao je on.

Dok se vojska generala MacArtura borila na kopnu, američka se mornarica borila u zaljevu Leyte. Bila je to, u ono vrijeme, najveća pomorska bitka u povijesti. 216 američkih, dva australska, i 64 japanska borbena broda borili su se u nekoliko bitki u ovom području. Japanci su izveli očjanički napad na teretni brod koji je opskrbljivao američke trupe u Leyteu. Bez pokrića zrakoplovnih snaga, i sa znatno manjim brojem trupa, Japanci su bitku izgubili za tri dana.

XS
SM
MD
LG