Linkovi

13. listopada


13. listopada
13. listopada

1792. - postavljen kamen temeljac Bijele kuće

Trinaestog listopada 1792. predsjednik George Washington postavio je ceremonijalni kamen temeljac zgrade koja će postati službena rezidencija američkih predsjednika. Dizajnirao ju je irski imigrant James Hoban uz pomoć Benjamina Latrobea iz Pennsylvanije. Predsjednička palača, kako je prvotno nazvana, dizajnirana je po uzoru na dvorac vojvode Leinstera iz Irske.

John Adams, drugi predsjednik Sjedinjenih Država, bio je prvi stanovnik ove kuće 1800. Od tada, svaki je američki predsjednik živio u njoj.

Originalnu su zgradu Britanci spalili u ratu iz 1812. Nakon što je ponovno izgrađena, i obojana u bijelo, dobila je svoje sadašnje ime, Bijela kuća. To je najstarija javna zgrada u glavnom američkom gradu, a služi ne samo kao dom i ured američkih predsjednika, nego i kao muzej prethodnih predsjednika.

Oko milijun i pol ljudi posjeti Bijelu kuću svake godine. Nakon terorističkih napada na Washington i New York, 2001 godine, Bijela je kuća jedno vrijeme bila zatvorena za posjete. Premda je ponovno otvorena, trenutno su dozvoljeni posjeti samo grupama od deset ili više ljudi, koji su posjet zakazali šest ili više mjeseci unaprijed putem ureda svog zastupnika u Kongresu.

XS
SM
MD
LG