Linkovi

12. listopada


12. listopada
12. listopada

1973. - Gerald Ford nominiran za dopredsjednika

Dvanaestog listopada 1973. predsjednik Richard Nixon imenovao je Geralda Forda za svog kandidata za dopredsjednika Sjedinjenih Država. Ford je trebao zamjeniti dopredsjednika Spiru Agnewa, koji je dao ostavku nakon što je priznao da je prihvatio mito i izbjegao plaćanje poreza na dodatni prihod. Ford je bio republikanski čelnik manjine u Zastupničkom domu Kongresa.

Predsjednik Nixon nabrojao je sve odlike koje je razmatrao kada je odlučio nominirati Geralda Forda – prvo, dopredsjednik mora biti kvalificiran da i sam postane predsjednikom, drugo, dopredsjednik mora dijeliti predsjednikove poglede na pitanja vanjske i unutarnje politike. Predsjednik Nixon naveo je i popularnost Geralda Forda u Kongresu, kao još jedan od razloga.

"I treći razlog, u ovom konkretnom trenutku, kada se izvršna grana vlade nalazi u rukama jedne strane, a Kongres kontrolira druga stranka, od ključne je važnosti da dopredsjednik Sjedinjenih Država bude netko tko može raditi s članovima obje stranke Kongresa".

Kongres je odobrio predsjednikovu nominaciju, i Gerald Ford je postao dopredsjednik Sjedinjenh Država. Osmog rujna 1974, Gerald Ford postao je predsjednik, nakon što je Nixon podnio ostavku, pod prijetnjom istrage na osnovu optužbi da je zlouporabio svoje ovlasti, i predvodio nezakonito zataškavanje u takozvanom skandalu Watergate.

XS
SM
MD
LG