Linkovi

11. listopada


11. listopada
11. listopada

1946. - Dan Pulaskog

Jedanaestog listopada 1946, predsjednik Harry Truman proglasio je ovaj dan Danom Pulaskog u Sjedinjenim Državama. Predsjednik je rekao da na taj način Sjedinjene Države odaju počast doprinosu poljskog plemića Casimira Pulaskog američkoj revoluciji. Naime, grof Pulaski poginuo je u listopadu 1779. dok je predvodio konjičku jedinicu zvanu Pulaski legija, za vrijeme opsade grada Savannah, u Georgiji.

Grof Pulaski prognan je iz rodne Poljske zbog uloge koju je imao u nacionalističkom ustanku protiv imperijalističke Rusije. Kao i mnogi drugi mladi europski plemići, on je došao u Ameriku kako bi pomogao kolonijama u njihovoj borbi za neovisnost od Britanije.

Uz ovo službeno priznanje njegovim doprinosima, poljskom je plemiću odana počast i na druge načine. U srednjezapadnoj saveznoj državi Illinois, u kojoj živi više Poljaka nego na bilo kom drugom mjestu izvan Poljske, ovaj se dan slavi kao službeni praznik. Jedna tvrđava u Savannahi nazvana je po njemu. Okruzi u sedam američkih saveznih država također nose njegovo ime. Deseci gradova, sela, mostova, autoputeva i škola diljem Sjedinjenih Država nazvani su po Casimiru Pulaskom, poljskom plemiću koji je bio jedan od heroja američkog rata za neovisnost.

XS
SM
MD
LG