Linkovi

3. siječnja


3. siječnja
3. siječnja

1959. - Aljaska postala četrdesetdeveta američka savezna država

Trećeg siječnja 1959. teritorij Aljaska postao je četrdesetdeveta američka savezna država. Predsjednik Dwight Eisenhower potpisao je odredbu kojom je stvoren novi dizajn američke zastave, sa 49 zvjezdica. Aljaska je bila poznata pod imenom “Ruska Amerika”, dok je Sjedinjene Države nisu kupile od Rusije 1867. godine. Aljaska se proteže na više od jednog i pol milijuna četvornih kilometara, i njena je površina oko jedne petine ostatka Sjedinjenih Država.

Ogromne su količine nafte i prirodnog plina već iskorištene na Aljasci, a vjeruje se da još veće rezerve leže ispod površine na područjima koja su zaštićena kao netaknuta priroda. Aljaska je također nevjerojatno bogata prirodnim mineralima. No, savezne odredbe za zaštitu okoliša kojima je cilj očuvanje prirode i biljnog i životinjskog svijeta za buduće generacije, ograničile su esploataciju nafte i minerala.

Dodajmo i to da je zastava sa 49 zvjezdica, nastala nakon ulaska Aljaske u Sjedinjene Države, uskoro ponovno promjenjena. Naime, pedeseta savezna država, pacifičko otočje Havaji, pridružilo se američkoj Uniji samo sedam mjeseci kasnije, u kolovozu 1959. godine.

XS
SM
MD
LG