Linkovi

31. ožujka


31. ožujka
31. ožujka

1968. - predsjednik Lyndon Johnson objavio da se ne namjerava kandidirati za drugi mandat

Tridesetprvog ožujka 1968, predsjednik Lyndon Johnson iznenadio je Amerikance , kada je objavio da se na namjerava ponovno kandidirati za predsjednika države. U televizijskom prijenosu govora o novoj američkoj mirovnoj inicijativi da se okonča rat u Vijetnamu, predsjednik Johnson je rekao da Amerika prolazi kroz bolno razdoblje promjena, na koje on mora obratiti pozornost. Govor je završio objavom da se neće ponovno kandidirati:

"Ne vjerujem da trebam posvetiti niti jedan sat, niti jedan dan svog vremena na bilo kakve stranačke ciljeve, ili bilo kakve druge dužnosti, osim onih koje mi nalaže ova veličanstvena dužnost koju obnašam, dužnost predsjednika vaše zemlje. Stoga, ja neću tražiti, niti ću prihvatiti, nominaciju moje stranke za još jedan predsjednički mandat".

Ova je objava šokirala mnoge, budući da je predsjednik, premda je bio politički oslabljen usljed emocionalne debate oko rata u Vijetnamu, još uvijek imao ogroman politički utjecaj.

Johnsonova demokratska stranka izabrala je dopredsjednika Huberta Humphreya za svog predsjedničkog kandidata. U studenom 1968, na izborima su se natjecali demokrat Humphrey, bivši republikanski dopredsjednik Richard Nixon, te konzervativni član treće stranke George Wallace. Nixon je odnjeo pobjedu na tim izborima, te je inauguriran za predsjednika u siječnju 1969 godine.

XS
SM
MD
LG