Linkovi

29.ožujka


29.ožujka
29.ožujka

1951. - Supružnici Rosenberg proglašeni krivima za prodaju tajnih informacija Sovjetskom Savezu

Dvadeset devetog ožujka 1951, porota saveznog suda Sjedinjenih Država u New Yorku proglasila je tri osobe krivima za prodaju tajnih informacija o atomskoj bombi Sovjetskom Savezu. Uhićenje i suđenje Juliusu Rosenbergu, njegovoj supruzi Ethel Rosenberg, i Mortonu Sobelu kod Amerikanaca je izazvalo dodatne strahove od komunizma, naročito zato što se radilo o najtajnijim podacima iz sfere atomske energije.

Sobel, koji je pomagao bračnom paru Rosenberg, dobio je 30 godina zatvora, budući da je surađivao s tužiteljima. Oslobođen je 1969 godine. Supružnici Rosenberg, koji su uporno tvrdili da su nedužni, osuđeni su na smrt. Njihov žalbeni postupak i traženje novog suđenja, kao i apel za predsjedničkim pomilovanjem su odbijeni, te su pogubljeni 19. lipnja 1953.

Mnogi su u ono vrijeme, pa i sada, branili supružnike Rosenberg. Tvrdili su da su optužbe bile namještene, te da su osuđeni i pogubljeni u atmosferi anti-komunizma, i anti-semitizma. Drugi pak vjeruju da su krivi.

1990 godine američki časopis Time tiskao je isječke iz memoara pokojnog sovjetskog čelnika Nikite Khrushcheva, u kojima se on zahvalio bračnom paru Rosenberg za, kako je to rekao, “ubrzavanje proizvodnje sovjetske atomske bombe”. Pola stoljeća nakon njihove smrti, debata o Juliusu i Ethel Rosenberg i dalje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG