Linkovi

25. ožujka


25. ožujka
25. ožujka

1911. - požar u tvornici odjeće u New Yorku doveo do poboljšanja radnih uvjeta u Sjedinjenim Državama

Dvadesetpetog ožujka 1911. požar u tvornici odjeće u New Yorku usmrtio je 146 radnika, većinom mladih imigrantkinja. Istraga koja je usljedila zaključila je da se vlasnik tvornice, Triangle Shirtwaist Company, nije pridržavala najosnovnijih protupožarnih zakona grada New Yorka. Čak su i zaključali neke od požarnih izlaza, kako bi spriječili radnice da se iskradu iz tvornice sa košuljama koje su pravile, ili da izađu van na pauzu za vrijeme radnog vremena. Jedna od preživjelih radnica, Pauline Pepe, prisjeća se kako je požar počeo.

"Bilo je to u četiri sata poslje podne, u subotu, vrijeme da krenemo kućama. Upravo sam sređivala kosu, i bila sam spremna da izađem, kada sam vidjela neke od radnika, koji odmah po završetku radnog vremena zapale cigaretu. Mislim da je jedan od tih muškaraca bacio šibicu na neki zapaljivi materijal, i tako je požar počeo. Kada sam vidjela vatru, potrčala sam prema vratima, no ona su bila zaključana. Nisam znala kuda da krenem. Požar je bio odmah uz izlazna vrata. Jedna su vrata bila zaključana, no druga su bila otključana", riječi su Pauline Pepe.

Službena istraga rezultirala je novim, oštrijim sigurnosnim zakonima, kao i stvaranjem fonda za njihovo primjenjivanje. Danas se na mjestu ove tvornice u New Yorku nalazi plaketa na spomen žrtvama ovog požara, na kojoj, između ostalog, stoji: “Iz njihove žrtve proizišao je novi koncept društvene odgovornosti i zakona o radu, koji su američke radne uvjete učinili najboljima na svijetu”.

XS
SM
MD
LG