Linkovi

23. ožujka


23. ožujka
23. ožujka

1942. - američka vlada razmjestila u logore 120 tisuća Amerikanaca japanskog podrijetla

23. ožujka 1942.godine, američka je vlada počela razmještanje, protiv njihove volje, oko 120 tisuća ljudi japanskog podrijetla. Do ovog je razmještanja došlo tri i pol mjeseca nakon japanskog iznenadnog napada na američku mornaričku flotu u Pearl Harboru, na Havajima. Američka odluka da se Amerikance japanskog podrijetla sa zapadne obale Sjedinjenih Država smjesti u privremene logore temeljila se na strahu da bi neki od njih mogli biti špijuni i saboteri.

Umirovljeni ministar transporta, Norman Mineta bio je dijete kada su on i njegova obitelj bili prisiljeni napustiti svoj dom i živjeti u jednom od deset logora u ruralnom dijelu američkog zapada. On na ovaj događaj gleda kao na propust američkog ustava.

“Kada je japanska vlada napala Pearl Harbor, oni su napali i mene, kao američkog građanina japanskog podrijetla. Činjenica da je japanska vlada napala Pearl Harbor za mene osobno nema nikakve veze s cijelom stvari, jer se radi o toma da naš ustav nije zaštitio pojedince u ovoj zemlji”, riječi su gospodina Minete.

Mineta, bivši američki kongresnik, bio je jedan od predvodnika akcija koje su na koncu dovele do odluke američkog Kongresa da odobri sredstva kako bi se Amerikancima japanskog podrijetla isplatila odšteta za izgubljene posjede.

1988.godine, Kongres je donio uredbu da se svakome od 60 tisuća živućih građana, koji su bili u logorima, isplati po 20 tisuća dolara odštete.

2000. godine spomenik posvećen Amerikancima japanskog podrijetla, čija je izgradnja financirana iz privatnih fondova, otvoren je preko puta Capitol Hilla u Washingtonu. Ovaj spomenik govori dvije priče - onu o Amerikancima japanskog podrijetla koji su se borili na strani Sjedinjenih Država u Drugom svjetskom ratu, i onu drugu - o Amerikancima japanskog podrijetla koji su u isto to vrijeme bili zatvoreni u logorima.

XS
SM
MD
LG