Linkovi

3. ožujka


3. ožujka
3. ožujka

1847. - rođen Alexander Graham Bell

Trećeg ožujka 1847. u Edinburghu, u Škotskoj, rodio se budući američki izumitelj i učitelj Alexander Graham Bell. Obrazovan u Edinburghu i Londonu, Bell je emigrirao u Kanadu 1870., a potom u Sjedinjene Države 1871. kada mu je bilo 24 godine. Bell je bio prominentni učitelj, koji se koristio metodom koju je njegov otac izumio, kako bi gluhe naučio da govore.

Bell je također bio zainteresiran za ideju prijenosa glasa. Sredinom 1870. njegovi su se eksperimenti pokazali uspješnima i stvorio je rani oblik telefona. 1877. osnovao je telefonsku kompaniju Bell koja je postala jedna od najpoznatijih korporacija u američkoj povijesti, a do sada je podijeljena u nekoliko odvojenih kompanija, koje su dobile nadimak “Baby Bells”.

Alexander Graham Bell bio je i jedan od utemeljitelja društva National Geographic. Pred kraj devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, veliki dio svog vremena posvetio je eksperimentima vezanim uz letenje, kao i vrlo brzim brodovima, dok je i dalje zadržao svoje dugogodišnje zanimanje za gluhe. Američki je državljanin postao 1882. godine, a umro je 1922. u svom ljetnikovcu u Nova Scotia-i u Kanadi u sedamdesetpetoj godini života.

XS
SM
MD
LG