Linkovi

2. ožujka


2. ožujka
2. ožujka

1790. - Kongres odobrio sredstva za prvi popis stanovništva u Sjedinjenim Državama

Drugog ožujka 1790, Kongres je odobrio sredstva za prvi popis stanovništva u Sjedinjenim Državama. Federalni djelatnici i stotine njihovih asistenata u šesnaest saveznih država i teritoriju Ohio-a konjima su krenuli u popisivanje stanovništva.

Kada su se zbrojili svi prikupljeni podatci, u Sjedinjenim Državama je bilo tri milijuna 929 tisuća i 314 ljudi. Virginia je bila država sa najvećim brojem ljudi, a Philadelphia, u saveznoj državi Pennsylvania bila je najveći grad.

Prvi članak Ustava zahtjevao je da se prebrojavanje stanovništa provede unutar tri godine nakon održavanja prvog zasjedanja Kongresa, te svake desete godine nakon toga. Prvotni cilj prebrojavanja bio je da se ustanovi koliko zastupnika svaka savezna država ima pravo poslati u Zastupnički dom Kongresa, ovisno o broju stanovnika.

Podaci prikupljeni prebrojavanjem također su se koristili kako bi se odredila poreska obveza svake savezne države. Prebrojavanje stanovništva još se uvijek provodi u Sjedinjenim Državama, a u nekoliko posljednjih desetljeća znatno je prošireno, i vladi daje precizne statističke podatke o stanovništvu, i ekonomiji Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG