Linkovi

24. veljače


24. veljače
24. veljače

1942. - Glas Amerike počeo s emitiranjem

Dvadesetčetvrtog veljače 1942. počeo je s emitiranjem Glas Amerike.

Nakon taktova “Borbene himne Unije”, William Harlan Hale na njemačkom je jeziku sažeo misiju Glasa Amerike - uvijek govoriti istinu.

"Ovo je Glas Amerike. Na današnji dan, Sjedinjene su Drzave u ratu točno 79 dana. Svakodnevno ćemo vam slati informacije o Americi i o ratu. Vijesti mogu biti dobre, one mogu biti loše, no mi ćemo vam reći istinu", bile su njegove riječi.

Sjedinjene su Države emitiranje izvan svojih granica ustvari započele godinu dana ranije, 1941., programima koji su emitirani u južnu Ameriku putem kratkog vala. Nakon toga, počeo je rad na programima na više od 20 jezika, od švedskog do mandarinskog, koje su emitirale, preko kratkih valova, američke komercijalne radio-mreže.

No, emitiranje na njemačkom jeziku početak je Glasa Amerike, jer je tada prvi put najavljivač izrekao riječi - Ovo je Glas Amerike - na jednoj državnoj radio postaji. Prva emisija na njemačkom emitirala se u jeku prvih poraza savezničkih snaga u Africi.

Glas Amerike bio je tada u sklopu vladinog Ratnog odjela za informiranje, nakon čega je, na kratko vrijeme, bio i dio američkog Državnog tajništva. Poslije toga, Glas Amerike je bio neovisna informativna agencija Sjedinjenih Država, da bi se, na posljetku, 1999 godine, udružio sa drugim međunarodnim agencijama za informiranje, uključujući i Radio slobodna Azija, te Radio slobodna Europa u neovisnu ustanovu pod vodstvom Upravnog odbora za medijske programe za inozemstvo.

XS
SM
MD
LG