Linkovi

23. veljače


23. veljače
23. veljače

1839. - počela opsada Alama

Dvadesetrećeg veljače 1839., meksička vojska počela je opsadu Alama, blizu San Antonija, u tadašnjoj meksičkoj pokrajini Teksas. U prosincu 1835., određeni broj Teksašana, tražeći neovisnost od Meksika, okupirali su Alamo, bivšu katoličku misiju, pretvorenu u vojni logor.

Američki simpatizeri, kao što su bili Davy Crockett i njegovi sljedbenici, nazvani “Momci iz Tennesseeija”, te avanturist Jim Bowie, pridružili su se Teksašanima u Alamu, dok ih je opkolilo oko pet tisuća Meksikanaca. Meksički predsjednik general Antonio Lopez de Santa Anna, zahtijevao je predaju Alama i prijetio smrću svima koji su bili unutra ukoliko se ne predaju. Branitelji, njih oko 185, održali su se nešto više od mjesec dana.

Kad su meksičke snage konačno probile obranu Alama, Teksašani su se borili do zadnjeg čovjeka. “Sjetite se Alama” postao je poziv na boj za teksašku vojsku sve dok nije postignuta pobjeda za neovisnost i suverenitet u listopadu 1836. godine. Teksas se pridružio Sjedinjenim Državama kao dvadesetosma savezna država devet godina kasnije.

XS
SM
MD
LG