Linkovi

21. veljače


21. veljače
21. veljače

1965. - ubijen Malcolm X

Dvadesetprvog veljače 1965, ubijen je Malcolm X. Rođen kao Malcolm Little, sin baptističkog svećenika iz Nebraske, Malcolm X bio je Afroamerikanac koji je postao musliman i razvio kontroverzne poglede po pitanju rase. Neki kažu da je bio protubjelački nastrojen, drugi smatraju da je podržavao rasnu odvojenost, a ne integraciju, dok pak neki drugi kažu da je jednostavno vjerovao u crnačku samodostatnost.

Malcolm X bio je glasnogovornik skupine Nation of Islam, ili Crnih muslimana, organizacije koju je predvodio njegov mentor Elijah Muhammad iz Chicaga u saveznoj državi Illinois. Malcolm je iz te organizacije istupio u ožujku 1964. godine, nakon osobnih neslaganja s Elijahom Muhammadom. Osnovao je svoju vlastitu Organizaciju za jedinstvo Amerikanaca afričkog podrijetla, u pretežito crnačkoj četvrti New Yorka, Harlemu.

Dvadesetprvog veljače 1965., Malcolm X upravo je počeo govor skupini od oko 400 sljedbenika u New Yorku, kad se u publici začula glasna prepirka. Što se točno dogodilo nakon toga do danas ostaje nejasno. Prema izvješćima, skupina naoružanih crnaca navodno se popela na pozornicu i ispalila i do 60 metaka na Malcolma. Oni bliski njemu kažu da je pred kraj života, Malcolm X izrazio novu nadu u mogućnost rasnog pomirenja u Americi. Kada je ubijen, bilo mu je 39 godina.

Trinaest mjeseci nakon njegove smrti, tri osobe osuđene su ubojstvo Malcolma X. No, neki promatrači situacije kažu da istraga nije bila temeljita. Policija je sumnjala, premda nikada nisu uspjeli dokazati, da je ubojstvo bilo kulminacija prepirke između organizacije Malcolma X i Nation of Islam.

XS
SM
MD
LG