Linkovi

17. veljače


17. veljače
17. veljače

1964. - Vrhovni sud donio odluku da kongresni okruzi moraju biti isti po broju stanovnika

Sedamnaestog veljače 1964. Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je odluku koja je značajno promjenila sastav Zastupničkog doma američkog Kongresa. Naime, u odluci u slučaju Wesberry protiv Sandersa, najviši sud u zemlji rekao je da kongresni okruzi unutar saveznih država moraju biti jednaki po broju stanovnika koji u njima žive. Ova je odluka poslužila kao pravna osnova za okončanje znatno veće zastupljenosti ruralnih dijelova u Zastupničkom domu na uštrb onih koji su živjeli u urbanim područjima i njihovim predgrađima, i koji su znatno gušće naseljeni.

Profesor A.E. Dick Howard sa pravnog fakulteta sveučilišta Virginije, kaže da je ova odluka poništila sustav kojim je glas jednog građanina značio više nego glas nekog drugog.

"Prije ove odluke, tipičan sustav u mnogim američkim državama bio je takav da su ruralni dijelovi zemlje imali veću zastupljenost nego što bi to bio slučaj kad se uzme u ozbir broj stanovnika koji su na tim područjima živjeli, dok je u slučaju urbanih sredina situacija bila upravo suprotna, te su imali nedovoljno zastupnika. Drugim riječima, prednost su imala područja s manjim brojem stanovnika, u odnosu na dijelove zemlje gdje je i živio njaveći broj stanovnika", riječi su profesora Howarda.

Vrhovni sud je rekao da, premda matematička preciznost nije moguća, ustav nalaže da glas svake osobe na kongresnim izborima bude jednak. Iz toga sljedi da kongresni okruzi moraju imati koliko je to god moguće jednak broj stanovnika. U praktičnom smislu to je značilo da se neki okruzi protežu preko znatno većeg teritorija, koji je slabo naseljen, dok su oni koji su prilično gusto naseljeni znatno manji u smislu površine.

XS
SM
MD
LG