Linkovi

4. veljače


4. veljače
4. veljače

1631. - Roger Williams, jedan od osnivača tradicije odvajanja crkve i države u Americi, stigao u koloniju Massachusetts

Četvrtog veljače, 1631. Roger Williams, jedan od ključnih ljudi u osnivanju tradicije vjerskih sloboda, i odvajanja crkve i države u Americi, stigao je koloniju Massachusetts. Stigao je u Ameriku iz Engleske, budući da Anglikanska crkva nije dozvolila njemu, a ni drugima, da slobodno prakticiraju svoju vjeru.

1636, striktni puritanci u Massachusettsu izbacili su Williamsa i njegove sljedbenike iz kolonije jer su se odbili povinuti njihovim vjerovanjima. On i nekoliko njegovih sljedbenika preselili su se na jug i osnovali grad Providence, i novu koloniju Rhode Island, koja je postala poznata po svojoj vjerskoj toleranciji.

Povijesničar Glenn LaFantasie, kaže da je Rhode Island osnovan na principu slobode ispovjesti, kao i na vjerovanju Rogera Williamsa u odvojenost crkve i države.

"Za ono vrijeme, bila je to vrlo radikalna i revolucionarna ideja. Da ste pitali političke stručnjake onog vremena, oni bi smatrali da nema smisla graditi jednu zajednicu, a kasnije i cijelu jednu naciju, koja bi se temeljila na takvoj ideji, jednostavno zato što to nikada prije nije postojalo", riječi su gospodina LaFantasiea.

XS
SM
MD
LG