Linkovi

1. veljače


1. veljače
1. veljače

1960. - Greensboro sit-in

Prvog veljače 1960, u Greensboru, u North Carolini, studenti Afroameričkog podrijetla priredili su protest zvan “sit-in”. Naime, studenti su sjeli u dio restorana koji je do tada bio samo za bjelce. Bilo je to u restoranu trgovine mješovitom robom Woolworth and Kress u Greensboru. Odbijena im je usluga i naređeno im je da napuste restoran. Kada su oni pristojno odbili da odu, pozvana je policija, a studenti su uhićeni i optuženi za uznemiravanje javnog reda, i nezakoniti boravak na mjestu na kojem im to nije dopušteno.

Premda ovakve vrste demonstracija nisu bile ništa novo, “sit-in” u Greensboru započeo je čitav val sličnih demonstracija diljem North Caroline. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana, ovakvi su se protesti prošrili diljem američkog juga. Dok su ih odvodili u zatvor, neki su od prosvjednika pjevali “We shall overcome”, svojevrsnu himnu pokreta za građanska prava.

Studenti i drugi aktivisti za građanska prava, crnci i bijelci, izabrali su da idu u zatvor, radije nego da plate globe za uznemiravanje javnog reda. Ove su aktivnosti dosegle vrhunac u rujnu 1961. godine, kada su se protesti ove vrste održavali u više od 120 gradova na američkom jugu.

Mnogi su restorani desegregirani kao posljedica ovih demonstracija. Konačno je američki Kongres, 1964. godine izglasao zakon o građanskim pravima, kojim je, između ostalog, zabranjena rasna diskriminacija u hotelima i restoranima.

XS
SM
MD
LG