Linkovi

28. siječnja


28. siječnja
28. siječnja

1916. - Louis Brandeis imenovan u Vrhovni sud Sjedinjenih Država

Dvadesetosmog siječnja 1916, predsjednik Woodrow Wilson nominirao je Louisa Brandeisa za suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Brandeis, prvi Židov imenovan na najviši sud u zemlji, bio je jedan od najpoznatijih odvjetnika u Sjedinjenim Državama. Predvodio je reformu američkog pravnog sustava, a bio je poznat kao odvjetnik naroda, budući da je često besplatno radio kao branitelj u slučajevima vezanim za građanska prava.

Brandais je također bio od velike važnosti u stvaranju prakse korištenja ekonomskih i društvenih dokaza u sudskim slučajevima, a ne samo pravnih presedana, što je do tada bio slučaj.

Za njegovih 23 godine službe na Vrhovnom sudu Brandeis si je priskrbio reputaciju najvećeg pravnog stvaratelja svog doba. Njegovim se najvažnijim doprinosom smatra definiranje ustavnog prava na privatnost, te značenje Povelje o pravima.

Tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je Vrhovnim sudom dominirala konzervativna filozofija, Louis Brandeis je predvodio manjinu. Vjerovao je da zakonodavna tijela saveznih država, kao i američki Kongres imaju pravo da testiraju nove ideje, kao odgovor na promjene društvenih i gospodarskih prilika.

XS
SM
MD
LG