Linkovi

27. siječnja


27. siječnja
27. siječnja

1913. - Jimu Thorpeu oduzete dvije medalje sa Olimpijskih igara

Dvadesetsedmog siječnja 1913.godine, Jimu Thorpeu, američkom Indijancu, kojeg su mnogi smatrali najboljim sportašem na svijetu, oduzete su dvije zlatne medalje koje je osvojio na Olimpijskim igrama 1912. godine. Jednu godinu nakon Olimpijade, Thorpe je priznao da je igrao bejzbol u godinama prije Olimpijade, te da je bio plaćen petnaest dolara tjedno za hranu.

Tvrdio je da nije znao da novac koji je primao tehnički predstavlja plaću, što ga čini profesionalnim sportašem, a to bi ga, naravno, diskvalificiralo od nastupa na amaterskim natjecanjima, uključujući i Olimpijadu.

Thorpe je pobjedio u petoboju, i desetoboju na Olimpijskim igrama u Štokholmu, 1912. godine. Švedski kralj Gustav, Thorpea je na svečanosti dodjele medalja, nazvao “najboljim sportašem na svijetu”.

Jim Thorpe umro je 1953. godine, no njegova su djeca nastavila tražiti od Olimpijskog odbora da se njihovom ocu vrate njegove medalje. 1982. godine, Međunarodni olimpijski odbor objavio je da će Jimu Thorpeu posthumno biti vraćen status sportaša amatera, kao i njegove dvije Olimpijske medalje.

XS
SM
MD
LG