Linkovi

24. siječnja


24. siječnja
24. siječnja

1943. - okončana konferencija u Casablanci - od snaga Osovine traži se bezuvjetna predaja

Dvadesetčetvrtog siječnja 1943.godine, čelnici Sjedinjenih Država i Britanije izjavili su da neće pristati na ništa manje do bezuvjetne predaje snaga Osovine u Drugom svjetskom ratu. Američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill izdali su obavijest o okončanju desetodnevne konferencije u Casablanci u Maroku. Američki predsjednik, britanski premijer te čelnik slobodne Francuske, Charles de Gaulle, i njihovi vrhovni vojni savjetnici, sastali su se kako bi isplanirali zajedničku strategiju protiv Njemačke, Italije i Japana.

Predsjednik Roosevelt također je pozvao na uništenje “…filozofija u tim zemljama koje se temelje na osvajanju i pokoravanju drugih…” Za vrijeme konferencije u Casablanci vojni čelnici tri savezničke zemlje planirale su zračnu i morsku ofenzivu protiv snaga Osovine. Složili su se da napadnu njemačke podmornice, koje su prijetile Sjevernoaltanskoj liniji koja je povezivala Sjedinjene Države i Englesku. Odlučili su, također, napasti Siciliju i Italiju, nakon što bude završen rat u Sjevernoj Africi. Predsjednik Roosevelt i premijer Churchill također su se obvezali na vojnu pomoć Sovjetskom Savezu. Uz to, složili su se da te 1943-će godine, neće biti moguće izvršiti invaziju na Francusku.

No, nepunih 17 mjeseci kasnije, šestog lipnja 1944, savezničke snage počele su invaziju na plažama Normandije, u Francuskoj. Rat u Europi završio je nepunu godinu kasnije.

XS
SM
MD
LG