Linkovi

20. siječnja


20. siječnja
20. siječnja

1801. - John Marshall imenovan za glavnog suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država

Dvadesetog siječnja 1801. predsjednik John Adams imenovao je Johna Marshalla za glavnog suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Marshall, koji je bio državni tajnik, imao je ograničeno pravno iskustvo. No, bio je karizmatičan, a mnogi su ga političari poštivali. Marshall je inače bio federalist koji je vjerovao u snažnu centralnu vladu te u Ustav kao temelj Sjedinjenih Država.

Kada je John Jay, prvi predsjedatelj Vrhovnog suda otišao u mirovinu 1801. godine, Vrhovni sud imao je vrlo ograničenu moć, i bilo mu je dozvoljeno samo da interpretira savezne zakone. Sud je imao tako nizak status da mu arhitekti glavnog američkog grada čak nisu predvidjeli ni zgradu u kojoj bi zajedao.

Profesor na pravnom fakultetu sveučilišta Virginije, Dick Howard kaže da je predsjedatelj suda Marshall promjenio nacionalno poimanje Vrhovnog suda.

"Za 34 godine koliko je predsjedao sudom, nema nikakve sumnje da je John Marshall ovoj instituciji priskrbio ozibljan smisao i prestiž. To je, između ostalog, postigao i tako što je ujedinio sud, i okončao staru tradiciju prema kojoj je svaki od sudaca pisao svoje osobne presude. No, iznad svega, on je donio neke od velikih sudskih odluka koje su postale temelj ustavnog prava Sjedinjenih Država".

Profesor Howard dodaje da je najvažniji doprinos predsjedatelja suda, gospodina Marshalla, bio njegova odluka iz 1803. godine, u slučaju “Marbury protiv Madisona”, u kojem je on rekao da Vrhovni sud ima pravnu moć da razmotri i poništi odluke Kongresa, ukoliko sud odluči da su one neustavne.

XS
SM
MD
LG