Linkovi

19. siječnja


19. siječnja
19. siječnja

1807. - rođen zapovjednik južnjačke vojske u američkom građanskom ratu, Robert Edward Lee

Devetnaestog siječnja 1807. godine, u okrugu Westmoreland, u Virginiji, rođen je zapovjednik južnjačke vojske u američkom građanskom ratu, Robert Edward Lee. Nastavio je s obiteljskom tradicijom vojne službe, diplomirao je na vojnoj akademiji, te je s vremenom došao do ranga pukovnika u američkoj vojsci.

1859te, upravo je pukovnik Lee predvodio američke trupe koje su zarobile Johna Browna, koji se zalagao za ukidanje ropstva. Brown i njegovi ljudi zauzeli su savezni arsenal u Virginiji, u nadi da će potaknuti robove na pobunu.

Kada je, nešto manje od dvije godine kasnije, 1861.godine, započeo američki građanski rat, predsjednik Abraham Lincoln zatražio je od njega da predvodi vojsku Unije. No, pukovnik Lee odabrao je iskazati odanost svojoj državi Virginiji, koja je bila među saveznim državama koje su se povukle iz Unije i osnovale južnjačku Konfrederaciju.

Povijesničar i Leeijev biograf, Emory Thomas, kaže da bi ostanak u vojsci Unije i borba na strani sjevera za Leeja predstavljala kršenje duboko ukorijenjenih vjerovanja u osobnu čast i odanost.

“Radi se o čovjeku koji je bio izvrstan vojni zapovjednik, koji nije volio sukob. I mislim da bi ostankom u vojsci Unije, on samoga sebe doveo u sukob sa svima onima koje je štovao, sa svojim prijateljima, susjedima i članovima obitelji”, riječi su povijesničara Emory Thomasa.

Kada se Jug 1865. predao, i tako okončao američki građanski rat, general snaga Unije, Ulysses S. Grant, pokazao je poštovanje za generala Leea. Naime, general Grant odbio je prihvatiti mač generala Konfederacije, što je inače bio tradicionalni vojni čin predaje.

XS
SM
MD
LG