Linkovi

17. siječnja


17. siječnja
17. siječnja

1961. - predsjednik Dwight Eisenhower upozorio na 'vojno-industrijski kompleks'

Sedamnaestog siječnja 1961, predsjednik Dwight Eisenhower održao je svoj oproštajni govor Amerikancima. Najpoznatiji dio tog govora bila je poruka kojom je predsjednik želio upozoriti na ono što je on nazvao “vojno industrijski kompleks”:

"Moramo paziti da ne steknemo utjecaj koji nam ne pripada, bez obzira tražili mi to ili ne, uz pomoć vojno-industrijskog kompleksa. Potencijal za uzdizanje pogubne moći u krivim rukama postoji, i nastavit će postojati. Nikada ne smijemo dozvoliti da težina ovakve jedne kombinacije ugrozi naše slobode, ili demokratski proces".

Predsjednik Eisenhower, bivši zapovjednik savezničkih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, i vojni zapovjednik Atlanskog saveza nakon rata, rekao je da vidi mogućnost da javna diplomacija postane, kako je on to rekao “zarobljenik znanstveno-tehnološke elite”.

Svoj je govor predsjednik Eisenhower završio mislima o miru u svijetu, za kojeg je rekao da se na žalost, još niti ne nazire. Ipak, ponudio je molitvu, kako je to rekao, “da ljudi svih vjera, rasa i naroda, žive zajedno u uzajamnom poštovanju i ljubavi”. Tri dana kasnije, 20. siječnja 1961 godine, John F. Kennedy položio je prisegu i postao predsjednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG