Linkovi

15. veljače


15. veljače
15. veljače

1978. - Leon Spinks porazio Muhameda Alija

Petnaestog veljače 1978, legendarnog boksača u superteškoj kategoriji, Muhammada Alija porazio je malo poznati protivnik. Leon Spinks, 22-godišnji bivši marinac, potukao je 36-godišnjeg prvaka, za kojeg se tvrdilo da je u odličnoj formi pred početak meča. Vjerovalo se da su šanse da će Spinks pobjediti tako male da su kladionice u Las Vegasu čak odbile primati oklade u njegovu korist. Ali je upotrijebio svo svoje iskustvo i taktike da zaustavi snažne napade, no nije mu uspjelo, te je, na koncu, većina sudaca glasovala u korist Spinksa, koji je ovom pobjedom postao prvak. Sedam mjeseci kasnije, u rujnu 1978. Ali je porazio Spinksa, te je ponovno, po treći puta, povratio svoju titulu prvaka.

U rujnu 1984, Muhamad Ali, koji se do tada povukao iz ovog sporta, zatražio je liječničku pomoć zbog problema vezanih uz Parkinsonovu bolest, koja uzrokuje poremećaje u govoru, poteškoće pri hodanju, i drhtaje tijela. Parkinsonova bolest je inače rezultat nemogućnosti stanica mozga da proizvode kemijske spojeve neophodne za kontrolu mišića.

Bolest od koje Ali i danas boluje, obnovila je debate o sigurnosti boksa, budući da postoje teorije da opetovani udarci u glavu mogu oštetiti stanice mozga, i uzrokovati Parkinsonovu bolest.

XS
SM
MD
LG