Linkovi

14. siječnja


14. siječnja
14. siječnja

1784. - ratificiran Sporazum iz Pariza, kojim je okončan američki revolucionarni rat

Četrnaestog siječnja 1784. američki Kongres ratificirao je Sporazum iz Pariza, kojim je i formalno okončan američki revolucionarni rat protiv Engleske. Dva najvažnija dijela ovog sporazuma bila su to da je prepoznao neovisnost Sjedinjenih Država, te da je za novu državu odredio prilično velik teritorij. Profesor povijesti pri sveučilištu Rice, u saveznoj državi Rhode Island, Joel Cohen, kaže da su Britanci bili nestrpljivi da okončaju ovaj konflikt s Amerikom, budući da im je on bio od velike ekonomske važnosti.

"Mislim da je razlog zbog kojeg su Britanci tako brzo pristali na ovaj sporazum, bio taj što je ondašnji premijer Lord Shelbourne, imao viziju budućnosti u kojoj će Britanija imati trgovinsko partnerstvo sa Amerikom, a njima je trebalo to tržište. Uz to, nakon uspostavljanja mira sa Amerikom, Britnaci su mogli zauzeti znatno oštriji stav u mirovnim pregovorima sa Francuzima i Španjolcima", kaže Joel Cohen.

Profesor Cohen dodaje da je Engelska godinama bila u sukobu sa Španjolskom, Francuskom, i drugim europskim zemljama, koje su bile saveznice Amerike za vrijeme revolucionarnog rata.

XS
SM
MD
LG