Linkovi

12. siječnja


12. siječnja
12. siječnja

1948. - Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio doktrinu - Odvojeni, no jednaki

Dvanaestog siječnja 1948.godine, Vrhovni sud Sjedinjenih Država jednoglasno je odlučio poništiti doktrinu poznatu pod imenom “Odvojeni, no jednaki”, koju se koristilo kako bi se održala rasna segregacija u javnim ustanovama. Vrhovni je sud ovo načelo ozakonio 62-je godine ranije, kada je odlučeno da je rasna segregacija dozvoljena ukoliko su odvojene, no po kvaliteti jednake službe dostupne pripadnicima manjina.

1948. godine, Vrhovni je sud naložio pravnom fakultetu sveučilišta Oklahome da upiše Ada-u Sipuel, kvalificiranu crnu studenticu. Sud je odbio prijedlog zakonodavaca savezne države Oklahoma da izbjegnu integriranje pravnog fakulteta, kojeg su do tada pohađali samo bijelci, tako što bi osnovali pravni fakultet za crnce, na kojem bi gospođica Sipuel bila jedina studentica. Odvjetnici nacionalne udruge za promicanje prava crnaca, NAACP, usješno su iznjeli argumente protiv tog prijedloga. Povijesničar pri sveučilištu Oklahoma State, James Smallwood kaže da se Pravni fakultet upustio u bitku, koju nisu mogli dobiti.

“Gospodjica Sipuel i organizacija NAACP, dobro su znali da taj novi fakultet ne bi bio jednak kao i onaj za bijelce. Bio bi odvojen, ali ne bi bio jednak. Na temelju tog saznanja, NAACP je slučaj iznio pred Vrhovni sud. Nakon toga gospođica Sipuel je primljena, kao prva crnkinja, na ovo sveučilište, kojeg su pohađali samo bijelci", riječi su gospodina Smallwooda.

Ovom je odlukom pokrenut proces, u kome je 1954.godine, Vrhovni sud proglasio neustavnom segregaciju u javnim školama.

XS
SM
MD
LG