Linkovi

8. veljače


8. veljače
8. veljače

1910. - osnovana organizacija Boy Scouts of America

Osmog veljače 1910, William Boyce, izdavač iz Chicaga, u Washingtonu je podnio pravne dokumente i osnovao izviđačku organizaciju Boy Scouts of America. Boyce je bio inspiriran nečim što mu se dogodilo u Londonu. Naime, kada se jednom prilikom izgubio u ovom gradu, čuvenom po svojim maglama, jedan mu je dječak s lanternom došao pomoći. Boyce mu je ponudio novčić za učinjenu uslugu, i nikad nije zaboravio dječakov odgovor. Dječak mu je, naime rekao da “scouti” nikada ne prihvaćaju novčanu nagradu za pomoć onima u nevolji.

Boyce se vratio kući i počeo tražiti načine da regrutira američke dječake za sličnu organizaciju koja bi ih učila patriotizmu, oslanjanju na vlastite snage, i ljubaznosti prema drugima. Scoutska zakletva odražava te principe:

"Kunem se svojom čašću da ću dati sve od sebe da ispunim svoje dužnosti prema Bogu i domovini, te da poštivam izviđačke zakone, da uvijek pomažem drugima, da održavam tjelesnu kondiciju, mentalnu svijest, i moralnu snagu".

Izviđački program u Sjedinjenim Državama postao je organizacija koja okuplja milijune dječaka i djevojčica, kao i više od milijun odraslih volontera. Recimo i to da je organizacija Boy Scouts bila kritizirana zbog pravila za koje neki smatraju da su diskriminirajuća prema ateistima, agnosticima i homoseksualcima.

XS
SM
MD
LG