Linkovi

7. siječnja


7. siječnja
7. siječnja

1955. - debitantski nastup Marian Anderson, Amerikanke afričkog podrijetla, u Metropolitan operi u New Yorku

Sedmog siječnja 1955, operna pjevačica Marian Anderson imala je svoj debitantski nastup u Metopolitan operi, u New Yorku, i tako postala prva afroamerička pjevačica koja je nastupila u ovoj prestižnoj opernoj kući, u 71-oj godini njenog postojanja.

Gospođica Anderson pjevala je ulogu Ulrice u Verdijevoj operi “Maskenbal”.

Gospođica Anderson, čiji je kontralto oduševljavao publiku diljem svijeta, prevazišla je rasne predrasude i mržnju puno puta tijekom svoje karijere.

1939. godine, ona je pjevala pred 75 tisuća ljudi na Lincoln memorijalu u Washingtonu. Ovaj je besplatni koncert organizirala prva dama Eleanor Roosevelt nakon što organizacija “Kćeri američke revolucije” nije dozvolila gospođici Anderson da nastupi u dvorani ove organizacije, Constitution Hall, zbog njene rase.

Marian Anderson svoj je posljednji nastup održala u travnju 1965. u Carnegie Hallu, u New Yorku. Harold Schonber, glazbeni kritičar New York Timesa, taj je nastup opisao ovim riječima – “Upravo je gospođica Anderson stajala kao simbol uzdizanja crnaca. Na jedan način, ona je bila dio američkog sna. Njen uspjeh bio je inspiracija mlađim crnačkim glazbenicima”. Marian Anderson umrla je 1993, u 91-oj godini života.

XS
SM
MD
LG