Linkovi

6. siječnja


6. siječnja
6. siječnja

1838. - izumitelj Samuel F. B. Morse uspješno testirao svoj telegraf

Šestog siječnja 1838., američki izumitelj Samuel F.B. Morse uspješno je završio testiranje svog telegrafa. On je razvukao dva kilometra žice u jednoj napuštenoj skladišnoj zgradi u New York Cityiju, i poslao poruku svom partneru Alfredu Vailu.

Kodove koji su se sastojali od dugačkih i kratkih zvukova, odnosno točki i crta, u koje se ti zvukovi pretvaraju kada se telegrafska poruka stavi na papir, preneseni su žicom, i kada su stigli na drugu stranu, Alfred Vail ih je razumio. Morse je svoj izum promovirao na sličnim demonstracijama u drugim gradovima istočne obale Sjedininjenih Država, prije nego ga je predstavio u Washingtonu.

1843 godine, Kongres je odvojio dovoljno novca kako bi se izradilo i postavilo 64 kilometra žice od zgrade Capitola u Washingtonu do Baltimorea, u saveznoj državi Maryland. Upravo je preko ove prve praktične telegrafske linije, Samuel Morse, 1884. godine, poslao svoju poznatu poruku – “Što li je to Bog stvorio”, čime je započelo doba trenutačne komunikacije između dva udaljena mjesta.

XS
SM
MD
LG