Linkovi

28. prosinca


28. prosinca
28. prosinca

1856. - rođen dvadesetosmi američki predsjednik Woodrow Wilson

Dvadesetosmog prosinca 1856. Thomas Woodrow Wilson, koji će postati 28. predsjednik Sjedinjenih Država, rođen je u gradu Staunton, u Virginiji. Mnogi povijesničari smatraju ga jednim od najutjecajnih američkih predsjednika dvadesetog stoljeća. Woodrow Wilson, kako su ga svi zvali, završio je doktorat prava, i političkih znanosti, bio je predsjednik sveučilišta Princeton, te je 1910. godine izabran za guvernera savezne države New Jersey.

Nakon što je 1912. izabran za predsjednika, Woodrow Wilson borio se za reformu, zaštitu radnika, jačanje bankovnog sustava, te ograničavanje moći velikih korporacija. Pokušao je okončati Prvi svjetski rat, koji je izbio u Europi 1914. bez da Sjedinjene Drzave umješa u taj konflikt. 1917. predsjednik Wilson je ipak morao ući u rat, te je pomogao savezničkim snagama da pobjede 1918. godine.

1919. predsjednik Wilson preživio je ozbiljan srčani udar do kojeg je djelomično došlo i zbog ogromnog stresa zbog negativnih reakcija na njegove mirovne prijedloge, među kojima je bio i onaj da se Sjedinjene Države pridruže Ligi naroda.

Posljednje je dvije godine svog predsjedničkog mandata proveo kao invalid, a neki povjesničari vjeruju da je njegova suruga Edith, praktički upravljala vladom te dvije godine. Umro je 1924. tri godine nakon završetka svog predsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG