Linkovi

22. prosinca


22. prosinca
22. prosinca

1963. - predsjednik Johnson proglasio kraj jednomjesečnoj nacionalnoj žalosti povodom ubojstva predsjednika Kennedyija

Dvadesetdrugog prosinca 196.godine, predsjednik Lyndon Johnson objavio je završenim mjesec dana dug period nacionalne žalosti povodom ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyija. Kennedy je ubijen 22. studenog, u Dallasu, u saveznoj državi Texas.

Točno mjesec dana kasnije, hladnog, vjetrovitog, i emocionalnog dana, predsjednik Johnson održao je govor na stubama Lincoln Memoriala, pred oko 15 tisuća ljudi koji su se okupili ispred spomenika još jednom ubijenom predsjedniku.

“Svijet nikada neće zaboraviti što je on učinio. Nastavit će živjeti u našim srcima, koja će biti njegov hram. Za života, predsjednik Kennedy nikad nikome nije nanio zlo, no jedan besmisleni, i zao čin odnio je ovog dragog čovjeka. Mi nikada više nećemo biti isti”, rekao je tom prilikom predsjednik Johnson.

Dok je predsjednik Johnson govorio, okupljena je masa mogla vidjeti svjetlo vječne vatre koja je gorila na grobu predsjednika Kennedyija na drugoj strani rijeke Potomac, na Nacionalnom groblju Arlington. Predsjednik Johnson završio je svoj govor riječima - “Pokopali smo predsjednika Abrahama Lincolna, i Johna Kennedyija, no nismo zakopali njihove snove i vizije”.

XS
SM
MD
LG