Linkovi

20. prosinca


20. prosinca
20. prosinca

1860. - Južna Carolina istupila iz unije

Dvadesetog prosinca 1860, zakonodavno tijelo Južne Caroline jednoglasno je poništilo ratifikaciju ustava Sjedinjenih Država. Tako je ta južnjačka savezna država postala prva savezna država koja je istupila iz unije.

Glavni je spor bilo pitanje ropstva. O radu crnačkih robova ovisila je glavna poljoprivredna kultura u Južnj Carolini - pamuk. Kao i druge južnjačke države u kojima je ropstvo bilo dozvoljeno, Južna je Carolina bila zabrinuta što je za američkog predsjednika 1860. bio izabran poznati protivnik ropstva, Abrahama Lincolna iz Republikanske stranke, koja se zalagala za ukidanje ropstva. Bio je to za južnjake jasan znak da su njihovi strahovi da će ropstvo biti ukinuto - zaista utemeljeni.

Neki povjesničari vjeruju da je odcjepljenjem deset južnjačkih država građanski rat postao neizbježan, jer južnjaci nisu željeli prihvatiti zakonska ograničenja širenju ropstva. Povjesničar James Smallwood sa sveučilišta Oklahoma State o tome kaže:

"Vjerujem da bi Jug nastavio prosvjedovati i lobirati, da je Kongres ikada izglasao zakon o ograničenju ropstva. Mislim da ropstvo u ovoj zemlji nikada ne bi moglo biti ukinuto bez rata".

XS
SM
MD
LG