Linkovi

16. prosinca


16. prosinca
16. prosinca

1773. - bostonska čajanka

Šesnaestog prosinca 1773. oko 50 građana američkih kolonija prerušili su se u domorodačko indijansko stanovništvo, i prosuli 41 tonu čaja, u vlasništvu Britanaca, u bostonsku luku. Luka je bila pretrpana ljudima, također građanima kolonija, koji su oduševljeno klicali patriotima.

Ovaj se čin građanskog neposluha dogodio za vrijeme plime, a čaj je bačen u vodu tako brzo da se počeo nakupljati na vodi, i prelijevati natrag na palube brodova. Čitav jedan ciklus oseke, a potom još jednom plime morao je proći dok se ostaci čaja naposljetku nisu isprali s brodova.

Sinovi slobode, protuvladina grupa koja je izvela ovaj čin, nazvala ga je “Boston tea party”, bostonska čajanka. Prosvjedovali su protiv poreza koje je britanski parlament nametnuo na čaj, koji je inače bio najdraže piće u kolonijama. Sinovi slobode, inače, svi redom britanski građani, bili su naročito ljutiti jer ih se oporezivalo bez da su imali predstavnike u parlamentu u Londonu. Njihov uzvik, “Nema poreza bez zastupništva”, postao je jedan od slogana revolucionarnog rata protiv Britanije.

XS
SM
MD
LG