Linkovi

6. prosinca


6. prosinca
6. prosinca

1884. - završena gradnja Washington Monumenta

Šestog prosinca 1884, u Washingtonu je završena gradnja spomenika kojim se odaje počast Georgeu Washingtonu, prvom predsjedniku Sjedinjenih Država. Spomenik visok 169 metara, najviša je građevina ove vrste u svijetu. Od temelja koji zauzima 17 kvardratnih metara, spomenik ima točno iste proporcije kao drevni egipatski obelisci koji su bili i inspiracija za ovaj spomenik.

Kamen temeljac bio je postavljen četvrtog srpnja 1848 godine, nakon što su prikupljenje private donacije za gradnju. Prvih 46 metara građevine podignuto je prije nego što je nestalo novca - nakon čega je gradnja bila privremeno prekinuta.

Rad na spomeniku nastavljen je 28 godina kasnije, 1876, kada je Kongres izdvojio dodatna sredstva. Dizalo je bilo dodano 1886 godine i ono vodi do vrha spomenika.

Nakon terorističkih napada na Washington i New York u rujnu 2001, oko spomenika Washingtonu bile su postavljene betonske barijere, kao i oko drugih značajnih spomenika u glavnom gradu. Mnogi su se tome protivili. Kongres je nakon toga odobrio izgradnju stalnih, estetski znantno atraktivnijih, sigurnosnih barijera koje okružuju spomenik Georgeu Washingtonu.

XS
SM
MD
LG