Linkovi

2. prosinca


2. prosinca
2. prosinca

1823. - Monroova doktrina

Drugog prosinca 1823, predsjednik James Monroe, u svom je godišnjem obraćanju Kongresu objavio hrabru inicijativu koja je kasnije nazvana “Monroova doktrina”. Ona je bila temelj američke vanjskopolitike u Zapadnoj hemisferi dulje od jednog stoljeća. Predsjednik Monroe rekao je da Sjedinjene Države više neće tolerirati europsko mješanje u unutrašnja pitanja zemalja Zapadne hemisfere. Povijesničar sa sveučilišta Cornell, Walter Lefeber objašnjva glavne principe ove doktrine.

"Prvo načelo bilo je da Zapadna hemisfera više nije otvorena za europsku kolonizaciju. Drugo načelo je bilo da se Europa ne smije miješati u unutrašnja pitanja zemalja Zapadne hemisfere. A treći je princip, princip dviju sfera prema kojem postoje dva različita sustava, američki i europski, odnosno sustavi novog i starog svijeta", kaže profesor Lefeber.

U Deklaraciji iz Lime, iz 1942, te u Sporazumu iz Ria iz 1947, države Zapadne hemisfere prihvatile su načela Monroove doktrine, kako bi se zaštitile od stranih intervencija.

XS
SM
MD
LG