Linkovi

1. prosinca


1. prosinca
1. prosinca

1955. - Rosa Parks uhićena nakon što je odbila bijelcu ustupiti svoje sjedalo u autobusu

Prvog prosinca 1955, jedan je ključni događaj u Montgomeryiju, u saveznoj državi Alabama, rasplamsao pokret za građanska prava u Sjedinjenim Državama. Afroamerikanka Rosa Parks uhićena je nakon što je odbila poštovati zakon grada i savezne države, kojim se od crnaca u autobusima zahtjeva da svoja sjedala ustupe bijelcima. Gospođa Parks rekla je da je odluka da to ne učini za nju bila vrlo jednostavna.

"Nisam se pomakla, jer mislim da to ne pomaže, niti stvari čini boljima, za mene kao osobu, a niti za moju čitavu rasu – da nastavimo dozvoljavati da se prema nama ovako odnosi zbog naše rase, i boje kože", riječi su gospođe Parks.

Četiri dana nakon njena uhićenja, crnci u Montgomeryiju započeli su s bojkotom gradskih autobusa. Mladi, crnački propovjednik, Martin Luther King junior, postao je vođom ovog bojkota, koji je trajao više od 11 mjeseci. U studenom 1965 godine, Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je odluku da su gradski i državni zakoni kojima se rasno segregiraju autobusi - neustavni. Bojkot autobusa u Montgomeryiju potakao je nacionalno zanimanje za nenasilne metode protesta u borbi za građanska prava na američkom jugu, koje je prakticirao Martin Luther King.

Rosa Parks umrla je 2005, u 92-oj godini života. Predsjednik George W. Bush, članovi američkog Kongresa, te tisuće Amerikanaca, odali su joj počast, dok joj je tijelo bilo izloženo u rotandi zgrade američkog Kongresa u Washingtonu. Gospođa Parks bila je prva žena kojoj je na ovaj način odana počast.

Gradski autobus u kom je Rosa Parks odbila ustupiti svoje mjesto jednom bijelcu prvotno je bio odbačen, no kasnije je pronađen u jednom polju u Alabami. Kupio ga je muzej Henryija Forda, gdje je restauriran, i sada je izložen u tom muzeju u saveznoj državi Michigan.

XS
SM
MD
LG