Linkovi

30. studenog


30. studenog
30. studenog

1835. - rođen Mark Twain

Tridesetog studenog 1835, u saveznoj državi Missouri, rođen je Samuel Langhorne Clemens, koji će kasnije postati jedan od najpoznatijih američkih humorista i pisaca, Mark Twain. Bio je izuzetno popularan za života, pišući o životu uz rijeku Mississippi, u svojim knjigama “Tom Sawyer”, i “The Adventures of Huckleberry Finn”.

Njegov prvotni uspjeh došao je dok je bio novinski izvjestitelj, koji je pisao o životima rudara u planinama Kalifornije i Nevade. Također je bio i vrlo uspješan pripovjedač, koji se znao koristiti humorom, naročito kad su u pitanju bili nedostatci američkog društva.

Jedan od njegovih biografa, Everett Emerson, kaže da je bit Marka Twaina bila njegova sposobnost da se poistovjeti sa običnim čovjekom, premda on sam nije bio niti malo običan.

"Volio je čitati. Imao je ogromnu zbirku knjiga, no većina ljudi misli da uopće i nije znao čitati. To je bilo potpuno pogrešno vjerovanje, no on sam je pomogao u njegovu stvaranju. Mislim da je on vjerovao da se mora predstaviti kao vrlo običan čovjek. A to mi se kod njega zaista sviđa", kaže gospodin Emerson.

XS
SM
MD
LG