Linkovi

25. studenog


25. studenog
25. studenog

1969. - predsjednik Richard Nixon osudio uporabu biološkog oružja

Dvadesetpetog studenog 1969, predsjednik Richard Nixon osudio je uporabu bioloških oružja, čak i kada se radi o odgovoru na neprijateljski napad. Također je naredio uništenje američke zalihe bioloških oružja. Predsjednik Nixon rekao da se radi o “preuzimanju inicijative k ostvarenju mira”, dodajući da “čovječanstvo u svojim rukama već drži i previše sjemenja svog vlastitog uništenja”.

U izdavanju zapovjedi Ministarstvu obrane da uništi biološka oružja, predsjednik Nixon izrazio je zabrinutost da bi biološki napad mogao dovesti do globalne epidemije. Dodao je da će Sjedinjene Države podržati britanski prijedlog iznesen na konferenciji Ujedinjenih naroda o razoružanju, održene ranije te godine u Ženevi, kojim bi se zabranilo razvijanje, proizvodnja ili uporaba bioloških oružja pod bilo kojim uvjetima.

Američko je Ministarstvo obrane reklo da će vojska nastaviti s korištenjem suzavca u vojnim operacijama u Vijetnamu. Glasnogovornik ovog ministarstva rekao je da suzavac nije ratno oružje, nego oružje za kontrolu uličnih nereda.

XS
SM
MD
LG