Linkovi

24. studenog


24. studenog
24. studenog

1963. - ubijen Lee Harvey Oswald

Dvadesetčetvrtog studenog 1963., ubijen je Lee Harvey Oswald, optužen za ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyija. Policajaci u Dalllasu, u saveznoj državi Teksas, pratili su Oswalda kroz podrum policijske postaje, kako bi ga prebacili u sigurniji zatvor, kada je Jack Ruby, menadžer jednog lokalnog noćnog kluba, izašao iz skupine novinara i fotografa, i pucao na Oswalda.

Nitko nije obraćao pažnju kada se Ruby, koji je inače imao dosta prijatelja među policijacima u Dallasu, probio kroz gomilu ljudi koji su okruživali Oswalda, dok su ga ispraćali iz policijske postaje.

Milijuni Amerikanaca vidjeli su Rubija kako puca na Oswalda, budući da je ovaj događaj prikazan uživo na televiziji. Evo kako je radijski izvjestitelj Ike Pappas opisao scenu:

"Zatvorenika trenutno prate do blindiranog automobila, vodi ga kapetan Fritz, iz Dallaske policije. Evo vidimo i zatvorenika – čujemo i pucanj. Oswald je pogođen, pogođen je. Pucanj se čuo dok su ga pratili do automobila. Ovdje je nastala masovna zbrka".

Oswald je prebačen u istu hitnu službu gdje je i predsjednik Kennedy umro dva dana ranije. Oswald je umro dva sata kasnije.

Jack Ruby osuđen je na smrt za Oswaldovo ubojstvo, no umro je prije nego je kazna izvršena. Ubojstvo Oswlada, i kasnije, Rubyijeva smrt samo su podgrijali spekulacije, koje nikada nisu dokazane, da je Ruby bio dio zavjere da se ubije predsjednik Kennedy.

XS
SM
MD
LG