Linkovi

2. studenog


2. studenog
2. studenog

1962. - predsjednik John F. Kennedy objavio početak demontiranja sovjetskih raketa na Kubi

Drugog studenog 1962, predsjednik John F. Kennedy rekao je američkom narodu da je demontiranje sovjetskih raketa na Kubi počelo, te da se okončava kubanska kriza oko raketa.

Jedanaest dana ranije, predsjednik Kennedy je objavio da je prisutnost raketa i sovjetskih bombardera jasna prijetnja, kako je on to rekao, miru i sigurnosti svih Amerikanaca. Sovjetski je Savez na Kubi tajno postavio rakete koje mogu služiti kao nosači nuklearnih bojevih glava i koje mogu s te lokacije doseći gradove u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Predsjednik Kennedy je rekao da bi raketa ispaljena sa Kube na bilo koju metu na Zapadnoj hemisferi dovela do trenutačne odmazde Sjedinjenih Država protiv Sovjetskog Saveza.

Predsjednik je izdao naredbu američkoj mornarici da blokira Kubu i ne dozvoli brodovima, kako sovjetskim tako i onima iz drugih zemalja, da dovoze više raketa, aviona ili bojevih glava u ovu otočku državu. Kriza je završila kompromisom – Sjedinjene su se Države složile da započnu sa uklanjanjem nekih raketa iz Turske, dok se Sovjetski Savez složio da povuče svoje rakete sa Kube. Povlačenje su nadzirali Crveni križ, i Ujedinjeni narodi.

XS
SM
MD
LG