Linkovi

19. studenog


19. studenog
19. studenog

1863. - predsjednik Abraham Lincoln održao govor u Gettysburgu

Devetnaestog studenog 1863, predsjednik Abraham Lincoln održao je svoj poznati govor na posvećenju vojnog groblja u Gettysburgu, u Pennsylvaniji. Groblje se nalazilo na mjestu jedne od najkrvavijih bitki u američkoj povijesti, koja je predstavljala odlučni trenutak američkog građanskog rata.

Predsjednik Lincoln bio je pozvan u znak poštovanja, no vrlo malo ih je vjerovalo da će se on i odazvati pozivu. No, on je došao, i zamoljen je da tom prilikom kaže samo par prigodnih riječi, nakon što je glavni govornik održao dvosatni govor, kako je u ono vrijeme bio običaj.

Deset rečenica koje je predsjednik Lincoln tom prilikom izrekao bile su malo zapažene u tom trenutku. No, neke su novine sa sjevera zapazile snažnu poruku sadržanu u njegovim riječima, te je takozvani govor iz Gettysburga postao jedan od najpoznatijih govora u američkoj povijesti.

Predsjednik Lincoln ovim je riječima završio svoj govor:

“Mi smo odlučni da ove žrtve nisu pale uzalud – da će ova zemlja, pod Bogom, doživjeti novo rođenje i slobodu, te da ova vlada – vlada naroda, od naroda i za narod - neće nestati”.

Tekst ovog govora uklesan je na mramornom Spomeniku miru, također poznatom pod imenom Lincoln memorial, u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG