Linkovi

18. studenog


ihoovej001p1
ihoovej001p1

1964. - J. Edgar Hoover Martina Luthera Kinga, Juniora nazvao najgorim lažljivcem u cijeloj zemlji

Osamnaestog studenog 1964, J. Edgar Hoover, direktor Saveznog istražnog ureda, FBI, izjavio je da je borac za građanska prava Martin Luther King Junior “najgori lažljivac u cijeloj zemlji”. Šesdesetdevetogodišnji direktor FBI-a ove je komentare iznio za vrijeme trosatnog sastanka sa oko dvadeset novinarki u Washingtonu.

Hoover je reako da je do ovih kritika došlo usljed činjenice da je doktor King naložio aktivistima za građanska prava da probleme ne prijavljuju agentima FBI-a, u južnjačkoj državi Georgia, zato što su agenti južnjaci, koji nemaju simpatije za ciljeve boraca za građanska prava crnaca, te stoga neće ništa ni poduzeti. Gospodin Hoover je dodao da je većina agenata u Georgiji sa sjevera Sjedinjenih Država.

Sljedećeg dana, doktor King odgovorio je, i optužio Hoovera da traži način da umiri bijelce na jugu.

J. Edgar Hoover također je kritizirao izvješće komisije koja je istraživala ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyija. U izvješću je stajalo da FBI nije dobro obavio svoj posao, budući da informacije o Lee Harvey Oswaldu nisu bile podijeljene s tajnom službom, koja štiti predsjednika. Policija u Dallasu uhitila je Oswalda, i optužila ga za ubojstvo predsjednika Kennedyija.

Hoover je pak kritizirao tajnu službu da, kao što je rekao, nije imala dovoljno ljudi, i nije bila pripremljena. U oba ova slučaja, Hoover je reagirao na kritike upućene FBI-u, kojeg je on uvijek pokušavao zaštiti i braniti od kritika.

XS
SM
MD
LG