Linkovi

15. studenog


15. studenog
15. studenog

1763. - uspostavljena Mason-Dixon granica

Petnaestog studenog 1763. Charles Mason i Jeremiah Dixon započeli su pregled granice koja je odvajala kolonije Pennsylvania i Maryland. Nova granica, koja je postala poznata pod nazivom Mason-Dixon granica, riješila je dugoročne razmirice između obitelji Penn, utemeljitelja Pennsylvanije, i obitelji Calvert, koji su bili prvi doseljenici Marylanda.

Problem je nastao zbog vrlo nedorečenog opisa ovog područja u britanskim kraljevskim dokumentima koji su uručeni obiteljima. Kao rezultat tog problema, obje su kolonije polagale pravo na jedan dio teritorija one druge. 1763. godine, obitelji su se dogovorile da će poštivati granicu koju su uspostavili Mason i Dixon, koji su inače bili engleski astronomi.

Mason/Dixon granica kasnije je postala poznata ne samo kao granica dvaju saveznih država, nego i kao neformalna granica koja je dijelila jug Amerike, gdje je ropstvo bilo legalno, i sjeverni dio u kom je ono bilo protuzakonito. U 19. stoljeću, ropstvo je bilo legalno u svakoj saveznoj državi južno od Mason-Dixon granice.

Profesor John Frantz sa sveučilišta Pennsylvania State objašnjava:

"Pennsylvania je zabranila ropstvo zakonskom odlukom 1780. Bila je to prva država koja je ukinula ropstvo. Dakle u toj saveznoj državi, kao i svim državama sjeverno od Pennsylvanije, ropstva nije bilo. Nakon 1804. sve države sjeverno od Pennsylvanije bile su takozvane slobodne države, u kojima nije bilo ropstva".

No, Mason-Dixon granica još uvijek, metaforički, odvaja jug i sjever Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG