Linkovi

12. studenog


12. studenog
12. studenog

1884. - počela izgradnja prvog nebodera u Sjedinjenim Državama

Dvanaestog studenog 1884, počela je izgradnja objekta kojeg mnogi smatraju prvim neboderom u Sjedinjenim Državama. Jedna osiguravajuća tvrtka uposlila je arhitekta Williama Le Barona Jenneya da dizajnira i nadgleda izgradnju desetokatnice u kojoj će se nalaziti njihov glavni ured u Chicagu, u saveznoj državi Illinois.

Dizajn zgrade sadržavao je čelične grede koje su služile kao okvir za držanje zidova, podova i krova. Ideja za izgradnju posuđena je od načina na koji su se tada gradili viseći mostovi preko prilično širokih rijeka u Sjedinjenim Državama.

Još jedno novo tehnološko dostignuće korišteno u ovoj zgradi bilo je dizalo kompanije Otis. Dizajn ovog novog dizala omogućio mu je brzo i sigurno kretanje između katova. U dizalu se nalazio i sigurnosni mehanizam koji ga je blokirao na mjestu u slučaju da dođe do problema u mehanizmu, kojeg je pokretala para, ili pak u kablovima koji su ga podizali i spuštali.

William Le Baron Jenney dizajnirao je još četiri visoke zgrade u Chicagu. On je priznat kao osnivač arhitektonskog stila poznatog pod nazivom “Čikaška škola”. Taj stil inspirirao je mnoge arhitekte koji su dizajnirali visoke zgrade u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG