Linkovi

10. studenog


10. studenog
10. studenog

1775. - osnovan Marinski korpus

Desetog studenog 1775. Drugi kontinentalni Kongres, kojeg su osnovale američke kolonije nakon sukoba s Britancima, koji će godinu dana kasnije prerasti u revoluciju, osnovao je Marinski korpus Sjedinjenih Država.

Povelja Korpusa kaže da će marinci služiti na mornaričkim brodovima kao snajperisti. Njihov je posao bio da se popenju na jarbole i s visine pucaju, naročito na oficire, suparničkih brodova. Kada bi se brodovi našli jedan pored drugoga, od marinaca se očekivalo da se prebace na protivničke brodove i pokušaju ih preuzeti. Uz to, u povelji je stajalo da bi marinci trebali osigurati disciplinu na brodovima i biti obučeni kao mornari.

Prvi sukob u kojem su se našli marinci dogodio se 1776, kada su uspješno sudjelovali u sukobu u New Providence, na britanskom otočju Bahami. Od onda, marinci su se borili u skoro svakom ratu, ili vojnoj akciji u kojima su sudjelovale Sjedinjene Države.

Marinci također osiguravaju američko diplomatsko osoblje u inozemstvu, te služe kao ceremonijalni stražari u Bijeloj kući u Washingtonu.

Marinska himna je koračnica čije riječi pričaju priču o Marinskom korpusu, koji se, u ranim danima, borio, kako pjesma kaže od “Montezuma, u Meksiku, do obala Tripolija”, u sukobima s piratima na sjeveru Afrike.

XS
SM
MD
LG