Linkovi

5. studenog


5. studenog
5. studenog

1911. - prvi let preko Sjedinjenih Država

Petog studenog 1911, pilot Calbraith Rodgers završio je prvi let preko Sjedinjenih Država, kada je sletio u Long Beach, u Californiji. Rodgers se na let odlučio kako bi dobio nagradu od 50 tisuća dolara koju su ponudile jedne novine, onome tko prvi preleti s jednog kraja Sjedinjenih Država na drugi, u manje od 30 dana.

Njegov zrakoplov bio je tek nešto bolji od ogromnog zmaja kojeg je pokretao motor jačine 35 konjskih snaga. Rodgers je poletio sa aerodroma u Sheepsheadu, u saveznoj državi New York, i prešao udaljenost od 134 kilometra za 105 minuta, prvog dana leta. Nazvao je to odličnim početkom.

No, sljedećeg dana, njegovo uzljetanje bilo je problematično, kao i ostatak njegovog leta. Naime, pri poljetanju njegov je zrakoplov oštećen, nakon što se srušio i udario u jedan kokošinjac. Mehaničar, koji je Rodgersov let pratio vlakom, ponovno je sagradio oštećeni zrakoplov za samo 40 sati, i odlučni pilot vratio se svom pothvatu.

Rodgers je u zraku proveo ukupno 82 sata i 10 minuta, a njegov je pothvat trajao ukupno 49 dana. Premda nije uspio dobiti nagradu, jer je let trajao predugo, Calbraith je postao nacionalna zvijezda, jer je pokazao da je transkontinentalni let moguć.

Dodajmo i to da je, kada je sletio u Californiji, jedini originalni dio koji se još uvijek nalazio na zrakoplovu, bila poluga za pilotiranje i neki manji dijelovi krila.

XS
SM
MD
LG