Linkovi

3. studenog


3. studenog
3. studenog

1948. - naslov Dewey porazio Trumana osvanuo u Chicago Tribuneu

Trećeg studenog 1948. u jutarnjem izdanju dnevnika "Chicago Tribune", pojavio se veliki naslov “Dewey porazio Trumana”. Naslov se odnosio na očekivanu pobjedu na predsjedničkim izborima dan ranije, republikanskog kandidata, njujorškog guvernera Thomasa Deweya nad predsjednikom, demokratom Harryijem Trumanom.

No, naslov je bio pogrešan. Truman je pobjedilo, a Dewey izgubio. Kasnije je slika nasmijanog predsjednika Trumana, koji drži ovu novinu s netočnim naslovom u rukama, postala jedna od najpoznatijih slika u američkoj povijesti.

Urednici čikaškog dnevnika, koji su novinu pripremili za tisak na večer, napisali su naslovnicu uzevši u obzir rane rezultate, koji su pobjedu pripisivali guverneru Deweyu. Novina je također prihvatila skoro anonimna predviđanja ispitivanja javnog mjenja koja su također govorila da će guverner Dewey pobijediti na izborima.

Predsjednik Truman bio je jedan od tek nekolicine pripadnika obje stranke koji je vjerovao da će on pobjediti. Trumanova se pobjeda na izborima 1948. smatra jednim od najnevjerojatnijih političkih prevrata u američkoj povijesti.

XS
SM
MD
LG