Linkovi

1. studenog


1. studenog
1. studenog

1950. - pokušaj atentata na predsjednika Harryija Trumana

Prvog studenog 1950, dva Portorikanca pokušala su atentat na predsjednika Harryija Trumana. Bili su ljuti jer je predsjednik Truman zanemario obećanje da ovom karipskom otoku da punu neovisnost.

Pokušaj atentata dogodio se dok je predsjednik sa svojom obitelji živio u zgradi Blair House, koja se nalazi preko puta Bijele kuće koja se u tom trenutku renovirala.

Dok su mladići pokušali prodrijeti kroz ulazna vrata kuće, agenti tajne službe uzvratili su vatru, ubivši jednoga od njih, dok su drugoga uhvatili prije nego je uspio ući u kuću. Jedan agent tajne službe također je ubijen.

Sjedinjene su Države dobile kontrolu nad Porto Ricom 1898. godine, nakon pobjede u španjolsko-američkom ratu. Tijekom godina, vlada ovog karipskog otoka prošla je nekoliko faza – od vojne diktature do samouprave. Portorikanci su američki državljani, no oni nemaju predstavnike u američkom Kongresu, ne mogu glasati za američkog predsjednika i ne plaćaju savezni porez.

Četiri godine kasnije, u ožujku 1954. godine, članovi iste nacionalističke grupe otvorili su vatru na Zastupnički dom američkog Kongresa, pri čemu je ranjeno pet kongresnika.

XS
SM
MD
LG