Linkovi

8. listopada


8. listopada
8. listopada

1956. - otvoren prvi trgovački centar u Sjedinjenim Državama

Osmog listopada 1956. otvoren je prvi trgovački centar u Sjedinjenim Državama, u blizini Minneapolisa, u saveznoj državi Minnesota. Southgate, tvrtka koja je izgradila ovaj dvokatni trgovački centar odlučila je zatvoriti ga, kako bi posjetiteljima bilo ugodno, za vrijeme dugih, hladnih zima, kao i vrućih, sparnih ljeta. U njemu su se nalazile 64 trgovine i restorana. Ljeti se hladilo, a zimi grijalo, a sadržavao je i veliki parking.

Uspjeh ovog trgovačkog centra potakao je izgradnju tisuća sličnih diljem Sjedinjenih Država, i potpuno promjenio potrošačke navike Amerikanaca. Zatvoreni trgovački centri sa trgovinama, kinima i restoranima često služe kao mjesta za okupljanja, zabavu i slične aktivnosti.

Recimo i to da se u Minneapolisu nalazi najveći zatvoreni trgovački centar u Sjedinjenim Državama. Mall of America otvoren je 1992., a u njegovih 391 tisuću četvornih metara uključena su i parkirališta za oko 13 tisuća automobila. Sastoji se od 350 trgovina, kao i zabavnog parka koji se prostire na površini od tri hektara.

XS
SM
MD
LG